Leestijd 2 minuten

Ook al doet de zon nog steeds haar best – de hete zomer komt ten einde en het najaar steekt zijn lange vingers al naar ons uit. De paarden reageren hierop door alvast met het verharen te beginnen zodat ze het in de koelere nachten niet koud krijgen.

De vachtwisseling in het najaar is altijd een bijzondere belasting voor de nieren en ook voor de lever. Daarom hebben veel paarden in deze periode de neiging om lymfekussens op te slaan, ziet de vacht er ruig uit, hebben sommigen last van jeuk of laat de kwaliteit van het hoefhoorn te wensen over.

Het paard op kruidenjacht

Hier is het een goed idee om de stofwisseling van het paard met kruiden te ondersteunen. Als je ze in de natuur laat knabbelen, gaan ze nu enthousiast op brandnetels af, plukken ze de laatste groene berkenblaadjes of gaan ze op zoek naar akkerpaardenstaart. Maar ze kauwen ook op doornige distels en zelfs het bittere duizendblad wordt hier en daar opgegeten.

Veel van de planten die de paarden nu kiezen, ondersteunen de natuurlijke functie van de lever en de nieren. Hierdoor gaat de vachtwisseling iets gemakkelijker.

Als je niet de mogelijkheid hebt om met je paard op kruidenjacht te gaan, kun je natuurlijk ook kruidenmengsels voeren. Hier is bijvoorbeeld de “Vachtwisselmix” uit de OKAPI seizoenskruiden een goede keuze, die we samen met het OKAPI team hebben ontwikkeld.

Extra ondersteuning bij nierklachten

Het ondersteunt de paarden specifiek in september, zodat ze goed door de verhaarperiode komen en fit zijn voor de herfst. Als er al duidelijke aanwijzingen zijn voor nierklachten, dan is het zinvoller om regelmatig ontslakkingskruiden bij te voeren.

Dergelijke aanwijzingen kunnen zijn:

  • aanzienlijke problemen met de vachtwisseling of de vachtkwaliteit
  • massale hoefhoornproblemen (rotstraal, abcessen, white line disease, hoefbevangenheid)
  • algemene huid- en vachtproblemen (eczeem, haarluizen, huidschimmel)
  • immuundeficiëntie (neiging tot infecties, slechte wondgenezing) of
  • flinke lymfeophopingen (pseudo-EMS)

De ontslakkingskruiden zijn veel geconcentreerder, dus je krijgt een krachtig stimulerend effect op de nieren en brengt zo de stofwisseling op gang.

De vachtwisselkruiden werken zachtaardiger en, door hun veelzijdige kruidenmengsel, ook op verschillende orgaanniveaus. Ze zijn dus meer een subliminale ondersteuning van de nierfunctie dan een therapeutische behandeling.

Heeft je paard al aanzienlijke gezondheidsbeperkingen en reageert het nu misschien zelfs met hoefbevangenheid, eczeem of soortgelijke symptomen? Dan raden we je aan een competente therapeut te raadplegen om een geschikt therapieplan op te stellen.