Leestijd 5 minuten

Hoe kouder het weer, hoe hoger het hooiverbruik

De waarneming die veel staleigenaren deze dagen ervaren heeft een eenvoudige verklaring: paarden gebruiken het grootste deel van de energie die wordt gegenereerd als warmte tijdens de vezelvertering in de dikke darm om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Als de buitentemperaturen dalen, hebben paarden meer vezelrijk voedsel nodig om de benodigde energie voor het behoud van warmte te verkrijgen. Als je in porties voert, is het belangrijk om te bedenken dat als de temperaturen dalen, de porties groter moeten zijn om te voldoen aan de toegenomen energiebehoefte van paarden in kouder weer. Krachtvoer heeft een beperkte rol in de warmteproductie en moet niet worden verhoogd.

Het wordt voornamelijk gebruikt om snel energie te leveren voor fysieke activiteit. Aangezien de meeste ruiters echter minder rijden als het kouder is, zou krachtvoer spaarzamer moeten worden gegeven als de temperatuur daalt.

Zorg ook in de winter voor geschikt mineraalvoer

(Opmerking over de volgende aanbevelingen: Wij werken samen met OKAPI aan de ontwikkeling van gezonde voedingssupplementen en daarom bevelen wij deze consequent aan in onze adviezen. Daarnaast bevelen we producten aan van andere fabrikanten waar we sterk in geloven, zoals Agrobs)

Uiterlijk als de vacht in het voorjaar verandert, moet je ook weer mineraalvoer gaan geven. Het verharen van de vacht leidt tot een verhoogd verlies van zink en zwavel uit het lichaam, dat dienovereenkomstig moet worden aangevuld.

Omdat het mineraalgehalte van ruwvoer sterk kan variëren van perceel tot perceel en van oogst tot oogst, wordt de toevoeging van mineraalvoer sterk aanbevolen om tekorten tijdens de vachtwisseling te voorkomen.

Voor de meeste paarden is het toedienen van een puur mengsel van mineralen en sporenelementen, zoals OKAPI Mineral Puur G, voldoende. Als het voer afkomstig is van mineraalarme zand- of veenbodems, kun je OKAPI Weidemineral GS overwegen.

In de winter is het cruciaal om ervoor te zorgen dat jonge, groeiende paarden voldoende eiwitten binnenkrijgen. Als je gewoonlijk mager (paardvriendelijk) hooi voert, kan OKAPI Junior Mineral G dit compenseren door essentiële aminozuren te bieden, zoals lysine, methionine en threonine, die cruciaal zijn voor de spierontwikkeling.

Paardenportret van dichtbij, detail. Paarden die knuffelen. Gezellige vriendschap ontspannen geen stress
©Mani / AdobeStock

Paarden ouder dan 20 hebben vaak last van een aandoening die bekend staat als malabsorptiestoornis. Achter deze omslachtige naam gaat het simpele feit schuil dat naarmate paarden ouder worden, hun spijsverteringsstelsel minder efficiënt wordt in het opnemen van voedingsstoffen, waardoor minder voedingsstoffen uit hun voeding hun stofwisseling bereiken.

Om dit tegen te gaan, kun je overwegen om een hooggedoseerd mineraalvoer te gebruiken, zoals OKAPI Senior Mineral G. Aan het begin van het weideseizoen eten veel paarden geen mineraalvoer meer, omdat ze voldoende mineralen uit het weidegras kunnen halen.

Wilde paarden eten takken en twijgen in het koude seizoen

Vanaf februari vertonen veel paarden een verhoogde interesse in het knagen aan takken en twijgen. Hun schors en bladeren leveren talrijke secundaire plantaardige stoffen en zijn een typisch onderdeel van het winterdieet van wilde paarden.

Omdat takken, twijgen en afgevallen bladeren deel uitmaken van wat de natuur in de winter te bieden heeft, heeft het metabolisme van paarden zich daaraan aangepast.

Niet elke paardeneigenaar heeft de mogelijkheid om takken en twijgen te verstrekken of toegankelijke struiken en bomen op de wei of uitloop te hebben om in de winter aan te knagen. In dergelijke situaties kan OKAPI Blad en Schors als alternatief worden verstrekt. Dit voorziet het paard van secundaire plantaardige stoffen uit de bladeren en schors, wat een waardevolle bijdrage levert aan de stofwisselingsregulatie.

Toch kan worden vastgesteld dat paarden hout niet afwijzen, misschien vanwege het plezierige “knagen”. De theorie is dat paarden hun snijtanden, die onvoldoende afgesleten zijn door hooi in de winter, proberen te verkorten door intensief op hout te knagen, vooral in februari/maart.

Bessen, rozenbottels en zaden

In de laatste wintermaanden genieten paarden vaak van het plukken van bessen en rozenbottels die overgebleven zijn van de zomer op de struiken, evenals het oogsten van de overgebleven zaadkoppen van sommige planten. Deze zaden zijn vaak rijk aan vet en eiwit en bevatten weinig zetmeel. OKAPI Wilde Bessen kan in dit opzicht een goed alternatief zijn.

OKAPI Wilde Bessen gezonde voedingssupplementen voor paarden
OKAPI Wilde Bessen © OKAPI GmbH

Ze kunnen afwisselend met OKAPI Rozenbottels op de verharde uitloop of op de poetsplaats worden gestrooid. De paarden vinden het heerlijk om de bessen op te pikken en erop te kauwen. Vooral rode bessen en rozenbottels bevatten veel bètacaroteen, dat paarden helpt hun vitamine A-balans te normaliseren.

OKAPI Wilde Zaden zijn een mengsel van zetmeelvrije, maar zeer eiwit- en vetrijke zaden, zoals paarden die ook in de winter in de natuur vinden. Ze leveren hoogwaardige, onverzadigde vetzuren, die niet alleen essentieel zijn voor de stofwisseling, maar ook voor het aanmaken van huidvet. Paarden met huidproblemen zoals eczeem, maar ook paarden met een droge, schilferige huid, hebben vooral baat bij het voeren van vette zaden in de winter en tijdens de vachtwisseling.

Ze kunnen worden afgewisseld met lijnzaad en ongepelde zonnebloempitten die verkrijgbaar zijn in de gewone speciaalzaak om het vetzuurpatroon te optimaliseren en te zorgen voor variatie in het dieet.

Zo voer je je paard op een aangepaste en gezonde manier door het koude seizoen!