Leestijd 6 minuten


In sommige stallen krijg je het gevoel dat er bevers worden gehouden en geen paarden: De houten balk om de paarden aan vast te zetten is half opgevreten, en ook de stalwanden zijn flink weggeknaagd. Wat zit erachter?

Als paarden honger hebben

Het eerste wat je altijd moet controleren is of de paarden genoeg ruwvoer krijgen.
Voeren in maaltijden met lange pauzes (“anders worden ze gewoon te dik”), open stallen met meer paarden dan voerplekken of de dagelijkse beweging in de winterpaddock zonder hooivoeding (“ze kunnen toch de hele nacht binnen eten”) zorgen ervoor dat de paarden op een gegeven moment alles opeten uit honger. Desnoods eten ze grond, zand of mest, maar dus ook hout.

Laten we aannemen dat ze op een op paarden aangepast manier worden gehouden en gevoerd. Hout in de vorm van takken, twijgen, schors of wortels is ook een normaal onderdeel van het dieet van goed gevoede gedomesticeerde paarden evenals wilde paarden.

Verschillende methoden van opfok kunnen een rol spelen

De vereisten kunnen enigszins verschillen van ras tot ras en ook van paard tot paard, vaak afhankelijk van hoe ze werden gevoerd tijdens hun opfokperiode. Paarden uit Spanje hebben bijvoorbeeld vaak een aanzienlijk hogere behoefte aan houtvezels en eten daarom vaak al hun stro in de stal op.

Ze zijn gewend aan een hoog aandeel houtvezels in hun dieet omdat ze in het droge Spanje zijn opgegroeid. Dit in tegenstelling tot een warmbloedpaard uit het Friese kustgebied.

In tegenstelling tot cellulose leveren houtvezels geen significante bijdrage aan de energieproductie. Het is een voedingsvezel, dat wil zeggen dat het grotendeels onveranderd aan de achterkant wordt uitgescheiden. Toch is het belangrijk in een soortgericht rantsoen.

Het doel van het spijsverteringsstelsel is om voedselbestanddelen af te breken zodat ze door de darmwand kunnen worden opgenomen en beschikbaar komen voor de stofwisseling. Daarom wordt bij het berekenen van rantsoenen altijd veel belang gehecht aan het gehalte aan voedingsstoffen.

Paard eet hooi
Voedingsvezels worden vaak onderschat © Adobe Stock / michelangeloop

Voedingsvezels worden vaak onderschat

Voedingsvezels worden daarentegen grotendeels genegeerd, hoewel ze een van de factoren zijn die ervoor zorgen dat voedingsstoffen überhaupt goed kunnen worden opgenomen. Het zijn (grotendeels) onverteerbare bestanddelen van voedsel, maar hun structuur zorgt ervoor dat de motoriek van de darm, de peristaltiek, wordt gestimuleerd en gereguleerd.

Alleen als de voedselbrij met precies de juiste snelheid vooruit wordt getransporteerd – dus niet te snel en niet te langzaam – kunnen de voedselbestanddelen worden afgebroken en beschikbaar worden gemaakt voor het lichaam.

Voor mensen worden vrijwel alle soorten vezels beschouwd als voedingsvezels, d.w.z. pectines, cellulose, hemicellulose en ook lignine (houtvezels). Bij paarden daarentegen kunnen de meeste vezels worden verteerd in de dikke darm door de darmsymbionten die zich daar bevinden.

Alleen de houtvezel is vrijwel onverteerbaar voor paarden en fungeert daarom puur als voedingsvezel. Als deze houtvezels in de juiste hoeveelheid aan het voer worden toegevoegd, zorgen ze ervoor dat de voedselbrij naar voren wordt bewogen. Maar niet te snel, zodat voedingsstoffen en water voldoende kunnen worden onttrokken.

Het eten van houtvezels is daarom een volkomen natuurlijk onderdeel van het dieet: of het nu in de vorm van struiken of bomen in de uitloop is, die al snel “gesnoeid” worden, als stro, dat meer is dan alleen strooisel voor paarden, of knagen aan de stalgebouwen als er geen andere bronnen van houtvezels beschikbaar zijn.

Schors biedt ook voordelen

Er kan ook worden opgemerkt dat paarden erg handig zijn in het afbijten en opeten van de schors van bomen en struiken, maar ook van takken en twijgen die op de uitloop liggen. Schors bevat vaak bittere stoffen die ook een regulerend effect hebben op de peristaltiek. Daarnaast bevat de schors van veel planten actieve ingrediënten, bijvoorbeeld het bekende acetylsalicylzuur in de schors van wilgen. Schors draagt ook bij aan de aanvoer van mineralen en sporenelementen, net als de bladeren, die vaak het eerste zijn waar met veel enthousiasme aan geknabbeld wordt.

Paard eet bladeren van een boom
Paarden knabbelen graag aan de takken © Adobe Stock / Fotema

Naast vezels levert blad ook mineralen, sporenelementen en zelfs humuszuren

Als je in de winter in het bos gaat wandelen, kun je ook zien dat paarden niet alleen graag aan de takken knabbelen, maar soms ook bladeren onder de sneeuw vandaan graven en opeten. Naast het vezelgehalte levert blad veel mineralen en sporenelementen. Bovendien is het in deze tijd van het jaar vaak al licht verrot en bevat het daarom een hoog gehalte aan humuszuren.

Er wordt aangenomen dat humuszuren een regulerend effect hebben op het darmmilieu en onjuiste fermentatieprocessen kunnen tegengaan. Bovendien blijken ze glyfosaat te kunnen binden, dat paarden kunnen opnemen via hun stro of hooi dat bijvoorbeeld direct naast graanvelden is geoogst.

Tandslijtage kan ook de oorzaak zijn van houtknagen

Het feit dat veel paarden aan het eind van de winter meer hout beginnen te knagen kan ook een andere reden hebben dan darmregulatie. In tegenstelling tot grazen slijt het eten van hooi de snijtanden niet voldoende. Ondanks het gebrek aan slijtage blijven ze groeien.

Na verloop van tijd kan het gebeuren dat de kiezen tijdens het malen niet meer voldoende bij elkaar komen, waardoor het steeds moeilijker wordt om het hooi te kauwen.

Als je paarden in februari of maart observeert, zie je ze vaak letterlijk met hun snijtanden op het hout knagen. Soms zelfs zonder dat ze het hout opeten.

Ze proberen waarschijnlijk een bepaalde mate van tandslijtage te bereiken, zodat het kauwproces weer beter kan verlopen. Of dit het geval is, zou een interessant onderwerp zijn voor een wetenschappelijk onderzoek.

Conclusie

Het is heel normaal dat paarden houtvezels eten in de vorm van takken, schors, bladeren en stro en, indien nodig, stalinrichting. Daarom stellen ze het erg op prijs als je takken en twijgen meeneemt van je volgende boswandeling. Of voorzie ze royaal van gesnoeide takken van fruitbomen, wilgen of soortgelijke niet-giftige bomen die in de buurt groeien.
Je moet er echter absoluut voor zorgen dat ze niet aan geïmpregneerd hout knagen (stallen, afrasteringspalen, oude spoorbielzen of voormalige telefoonpalen). In tegenstelling tot houtvezels zijn de conserveringsmiddelen die hiervoor worden gebruikt allesbehalve gezond.