Leestijd 3 minuten

De kerstboom in de woonkamer is nog steeds prachtig versierd, maar binnenkort zullen de eerste naalden stilaan vallen. En straks is iedereen opgelucht als hij eindelijk wordt weggehaald. Maar moet hij wel in de vuilnisbak? Kun je het niet ook aan je paard voeren? Het is algemeen bekend dat paarden graag aan hout knabbelen en naaldbomen niet minachten. De harsen die ze bevatten maken ze tot het ‘eucalyptussnoepje’ voor paarden.

Als je je kerstboom hebt gekocht in het plaatselijke bos of rechtstreeks bij een houtboer, misschien zelfs zelf gekapt, kun je hem na Kerstmis gemakkelijk in de uitloop zetten – zonder klatergoud natuurlijk. Dit zorgt voor dagenlang plezier, spelletjes en vermaak voor de groep: de boom wordt flink door elkaar geschud om de vrienden te laten schrikken, daarna wordt hij rondgesleept en wordt er herhaaldelijk aan geknabbeld.

Knabbelen kan vooral een probleem zijn als de boom afkomstig is van een ‘kerstboomverkoop’, zoals ze in december vaak voor bouwmarkten en dergelijke zijn te vinden. Als koper weet je niet waar de boom vandaan komt of wat er voor de aankoop mee is gedaan. Besproeiingsmiddelen tegen ziekten, vooral insecticiden en fungiciden, worden vaak gebruikt in kerstboomplantages, omdat de bomen bijzonder gevoelig zijn voor plantenziekten, voornamelijk als gevolg van de monocultuurproductie.

In sommige gevallen worden delen van de boom die er gelig uitzien met groene verf bespoten voordat ze worden verkocht om ervoor te zorgen dat ze er mooi en fris uitzien. Het is daarom aan te raden om in de handel gekochte bomen in de compostbak te gooien, omdat niet vast is te stellen of de boom nog steeds schadelijke resten van spuitmiddelen bevat.

In plaats daarvan kun je tijdens je volgende boswandeling een paar dennentakken verzamelen en deze in de uitloop plaatsen. Met de winter in volle gang is er vaak veel houtkap in het bos, waardoor er veel takken verspreid liggen.

Bij het voeren van losse takken of de kerstboom is het altijd belangrijk om afgeknabbeld hout tijdig te verwijderen. Vooral aan de takken van kerstbomen ontstaan door het afknabbelen scherpe punten. Ze vormen dan een groot risico op ongelukken als deze ‘boomskeletten’ rondslingeren in de uitloop.

Tijdens het spelen, of als een paard schrikt of achtervolgd wordt door een ander paard, kan het in deze scherpe, uitstekende takken springen en zichzelf ernstig verwonden. Aangevreten kerstbomen moeten onmiddellijk worden weggegooid, bij voorkeur in de compostbak. Het is beter om dan een paar verse takken toe te voegen, bijvoorbeeld wanneer de fruitbomen of wilgen in de buurt gesnoeid worden.