Leestijd 4 minuten

Terwijl hoefbevangenheid vroeger vooral in de lente voorkwam, worden er nu steeds meer paarden met hoefbevangenheid in de herfst waargenomen. Ook komt hoefbevangenheid niet altijd voor als het “schoolvoorbeeld”, d.w.z. met een zaagbokachtige houding en naar voren gedraaide voorbenen.

Veel vaker komen onopgemerkt optredende gevallen van hoefbevangenheid voor, die – als ze niet tijdig als zodanig worden herkend en behandeld – op de lange termijn tot aanzienlijke en chronische schade kunnen leiden. Daarom is het belangrijk om goed te kijken en meteen juist te reageren.

Wat kan wijzen op beginnende of sluipende chronische hoefbevangenheid?

Het paard loopt met verkorte passen of gevoelig.

De gang ziet er ingehouden uit, alsof het paard gespannen is in de schouder, wat duidelijker is op harde ondergrond dan op zachte ondergrond. De paarden willen niet goed afrollen, dus ze stappen eigenlijk “te vroeg af”, wat het ingehouden looppatroon en de verkorte passen verklaart. Op straatstenen, kiezels of split wordt beweging vermeden (paard wijkt uit naar weidestroken) of geweigerd.

Zachte ondergronden in de rijbak of verende weiden worden goed geaccepteerd. Hoe zachter de ondergrond, hoe soepeler de gang.

Uitzondering: Paarden bij wie de ijzers net verwijderd zijn. Ze hebben vaak een gevoelige hoef, omdat het hoefhoorn eerst moet wennen aan de nieuwe belasting. Dit proces kan tot een jaar duren.

Het paard vermijdt bochten.

Draaien op de voet in een krappe wending wordt vermeden, het paard geeft de voorkeur aan een boog om te draaien. Let op, hoefbevangenheid kan voorkomen aan zowel de voor- als de achterhoeven of aan allemaal tegelijk. Let daarom bij het draaien op zowel de voorhand als de achterhand.

De hoeven voelen onmiskenbaar warm aan.

Nu kunnen de hoeven warm zijn na inspanning, en paarden in een open loopstal die veel motivatie hebben om te bewegen hebben over het algemeen warmere hoeven dan paarden die langere periodes op stal staan. Maar hoe kouder het wordt, hoe kouder de hoeven worden.
Twijfel je, check dan bij de andere paarden in de groep hoe de temperatuur is. Als je de hoeven van je paard elke dag op temperatuur controleert, krijg je ook een goed idee van wanneer ze “te warm” zijn – zelfs voordat er pulsatie optreedt.

Paard loopt kreupel na bezoek van de hoefsmid/hoefverzorger

Dit wordt vaak toegeschreven aan de hoefsmid omdat hij het paard verkeerd heeft beslaan of te veel van het hoef heeft weggehaald. Natuurlijk kan dit in principe gebeuren, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen heeft het weinig te maken met de behandeling en veel met subliminale hoefbevangenheid.

Als het paard al lijdt aan (chronische) ontstekingen in het hoefgebied, dan kunnen zelfs de kleinste veranderingen in de hoefbalans of een millimeter te veel geraspt hoorn aanzienlijke pijn veroorzaken.

Beschadigde witte lijn, White Line Disease, bloedingen in de hoorn van de hoef, hoornringen

Vooral als de hoef bewerkt is, kun je deze problemen heel goed zien. Wanneer de witte lijn uitgerekt is (d.w.z. aanzienlijk breder is dan hij zou moeten zijn), duidt dit op een beginnende separatie en gaat dit vaak gepaard met of wordt het gevolgd door een daling of rotatie van het hoefbeen. Het is dan des te gemakkelijker voor ziektekiemen om in deze gescheurde witte lijn binnen te dringen (White Line Disease), waardoor de hoefwand letterlijk van binnenuit uitgehold kan worden.

Ook bloedingen (“hematomen”) in het hoefhoorn duiden op ontstekingsprocessen. Kijk daarom goed naar de zool van de hoef als die net bewerkt is. Ringvorming in het hoefhoorn is altijd een teken van stofwisselingsproblemen en een teken dat je beter moet kijken waar ze vandaan komen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier: Fragerunde Hufrehe (Duits)