Leestijd 5 minuten

Het immuunsysteem van het paard werkt dag en nacht onvermoeibaar om het organisme fit en gezond te houden. Het vervult verschillende functies, waaronder de verdediging tegen binnendringende bacteriën, schimmels of virussen – via de luchtwegen, darmen of huid. Bovendien markeert het vreemde of giftige stoffen en bevordert het de regeneratie van beschadigd of ontstoken weefsel. Dit onderstreept het belang van zijn vermogen om deze taken effectief uit te voeren.

De stofwisseling van het paard ervaart verhoogde stress, vooral tijdens de donkere maanden van het jaar. Ademhalingsinfecties komen vaak voor in stallen, mede vanwege bezorgdheid over de hygiënische kwaliteit van het hooi. Daarnaast is er vaak een relatief hoog stressniveau, gezien de beperkte vrije ruimte in stallen tijdens de winter.

Paarden wel eens laten spelen

Rennen en bokken helpen de ophoping van stresshormonen gedurende de dag te verminderen. Voortdurende gecontroleerde beweging, onder de ruiter of aan de longeerlijn, heeft niet hetzelfde effect. Laat daarom paarden waar mogelijk energie ontladen wanneer de grond bevroren is of bedekt met sneeuw op de weiden.

Bovendien, als je paarden los laat lopen in de binnen- of buitenbak wanneer de grond het toelaat, verminder je stress en herstel je hun tevredenheid. Als de paarden hebben gezweet, moeten ze na het loslopen een tijdje worden uitgestapt totdat ze droog zijn, zodat hun ademhaling weer normaal wordt om infecties te voorkomen.

Veel rustige beweging

Verwacht geen topprestaties van je paard tijdens de winter. De dichte wintervacht zorgt ervoor dat paarden snel uitgeput raken, wat kan leiden tot cardiovasculaire problemen en overbelasting van het hele organisme.

We zouden ook geen marathon willen lopen in een dikke donsjas. Kies voor lange, rustige ritten door het winterlandschap, die de spijsvertering en mobiliteit van de gewrichten bevorderen en ontspannen gymnastiek van het hele spierstelsel mogelijk maken. Deze praktijk is ook goed voor de psyche van zowel paard als ruiter en draagt bij aan minder stress bij beiden.

Infecties op tijd behandelen

Wanneer hoesten of verkoudheid zich verspreidt in de stal, is het verstandig om je paard onmiddellijk te ondersteunen met OKAPI Hoestkruiden en/of OKAPI Immunokruiden, zelfs als er nog geen symptomen zichtbaar zijn. De incubatietijd voor de meeste infecties varieert tussen enkele dagen en twee weken.

Kruiden voor paarden
OKAPI Immuno Kruiden © OKAPI GmbH

Dus zelfs als je paard nog geen symptomen vertoont, kan het al ziek zijn. Hoe sneller het immuunsysteem wordt ondersteund, hoe milder het verloop van de ziekte meestal is. Een lepel honing in hoestthee is een populaire toevoeging en biedt ook positieve ondersteuning aan het immuunsysteem.

Voldoende mineralen aanbieden

Een goed functionerend immuunsysteem vereist een evenwichtige mineralenbalans. Terwijl paarden in de zomer over het algemeen een goede voorraad mineralen kunnen halen uit hoogwaardige weidegrond, varieert het mineralengehalte in hooi aanzienlijk van baal tot baal.

Daarom is het raadzaam om uiterlijk in december te beginnen met het voeren van hoogwaardig mineraalvoer, zoals OKAPI Mineraal Puur G. Dit zorgt voor een zuivere aanvoer van mineralen en sporenelementen, geschikt voor paarden die onder soortspecifieke omstandigheden worden gehouden (toegang tot weidegrond in de zomer en hooi van goede kwaliteit in de winter).

OKAPI Mineraal Puur G © OKAPI GmbH

Voldoende uitstappen in plaats van scheren en dekens

Ondanks de trend om paarden te scheren en ze in te pakken met dekens, blijft de wintervacht een ingenieuze creatie van de natuur die niet door de mens kan worden overtroffen. Iedereen die bezorgd is over de gezondheid van zijn paard moet zorgvuldig overwegen of hij de natuurlijke thermoregulatie van zijn paard in gevaar wil brengen om 10 minuten uitstappen te besparen na het rijden.

Hoe goed of duur een warme winterdeken ook is, deze kan de natuurlijke eigenschappen van een wintervacht nooit vervangen.

Geef het paard gewoon wat meer tijd om te drogen terwijl je wat langer uitstapt. Ook al lijkt het paard vochtig aan de buitenkant, als je de vacht uit elkaar trekt, zie je vaak dat de ondervacht en de huid al na 15-20 minuten rustig stappen weer droog zijn. Het zweet wordt van de vacht naar buiten getransporteerd, net als bij een zweetdeken, waardoor het paard een verwarmende luchtlaag kan opbouwen in de onderste lagen.

Als je echt een deken op jouw paard wilt of moet doen, zorg er dan voor dat de deken droog is en dat het paard is opgedroogd en zijn normale ademhalingspatroon heeft hervonden voordat je de deken omdoet. Anders moedig je niet alleen schimmelinfecties aan, maar ook andere infectieziekten. Een vochtige deken is immers onaangenaam voor het paard – niemand van ons staat tenslotte graag in klamme kleren in een koude stal.

Meer over dit onderwerp: Zo kun je het ademhalingssysteem en de immuunafweer voorbereiden op kouder weer of Hoe de spijsvertering het immuunsysteem beïnvloedt