Leestijd 2 minuten

Veel paarden komen een beetje te dik uit het weideseizoen. Dit is in eerste instantie een heel normaal proces: de paarden komen in de zomer aan en verliezen het overgewicht weer in de winter. Het is daarom niet erg als het paard nu wat overgewicht heeft.

Je moet er alleen voor zorgen dat ze dit gewicht in de winter weer verliezen, dus bijvoeren moet voorzichtig gebeuren. Zorg er ook voor dat ze voldoende beweging krijgen onder het zadel.

Paarden die nogal mager uit de weideperiode komen, zoals oude paarden of paarden die snel afvallen, kun je meer eiwit geven. Dat kan bijvoorbeeld door ze geweekte esparcettecobs, Vitalcobs (bijv. van OKAPI) of luzernepellets te voeren. Dit maakt het makkelijker voor ze om op gewicht te blijven of zelfs wat aan te komen tijdens het hooiseizoen. Ook moeten oude paarden vroeg genoeg geweekte hooipellets krijgen als aanvulling op hun onbeperkte hooivoeding. Zo kan je gewichtsverlies tijdens de winter voorkomen.

Hou oude paarden liever ietsjes te dik

Voor paarden vanaf 20 jaar is het aan te raden om in de winter een iets hoger gewicht aan te houden. Dit draagt effectiever aan hun welzijn bij dan te mager zijn. Omdat oudere paarden vatbaarder zijn voor ziektes kan hun conditie in korte tijd snel verslechteren. Je zult elke extra kilo gewicht waarderen dat al op de ribben van jouw paard zit voordat die uitbraak komt.

In principe is het goed om te onthouden dat paarden er in de herfst iets ronder uit mogen zien. Maar tegen de lente zou al het overtollige gewicht op natuurlijke wijze verdwenen moeten zijn. Het ideale gewicht is bereikt wanneer je je paard naar één kant laat buigen en de ribben zichtbaar worden vanaf de andere kant.

Als de ribben niet zichtbaar zijn, is er sprake van overgewicht. Als alle ribben in de normale houding al duidelijk zichtbaar zijn, is het paard te mager. Voordat het weideseizoen weer begint mogen de paarden een beetje dun lijken. Dan kunnen ze gedurende de zomer weer op gewicht beginnen te komen.

De overkoepelende richtlijn voor paarden tussen 6 maanden en 20 jaar is om een iets slankere conditie te behouden in plaats van overgewicht. Na het bereiken van de leeftijd van 20 jaar keert de benadering om. Dan wordt het gunstiger voor paarden om iets te zwaar te zijn dan te dun.