Leestijd 3 minuten

Lange tijd stond het spoorelement zink altijd centraal bij problemen met de vacht, huid of hoeven. Nieuwe onderzoeken tonen echter aan dat problemen op dit gebied vaak niet alleen in verband worden gebracht met een tekort aan zink, maar ook met een tekort aan zwavel.

Dit mineraal heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen, deels omdat het meestal niet wordt meegenomen in bloedtests. Er zijn nieuwe onderzoeksresultaten verschenen die aantonen dat paarden met chronische ontstekingsprocessen in de darm een aanzienlijk zwaveltekort ontwikkelen met de bijbehorende symptomen. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed.

Bij een zwaveltekort kunnen aminozuren onder andere verkeerd gevormd worden. In gevallen van zwaveltekort kan selenium bijvoorbeeld worden opgenomen in plaats van zwavel bij de vorming van het aminozuur cysteïne. Selenocysteïne heeft echter andere biochemische eigenschappen dan het normale, zwavelhoudende cysteïne.

Dit is bijvoorbeeld nodig voor de vorming van de beschermende slijmlaag in de luchtwegen. Zwavelhoudende aminozuren spelen ook een centrale rol in alle processen die betrokken zijn bij de hoornvorming.

Als er sprake is van een niet herkend zwaveltekort, kan dit niet alleen leiden tot een seleniumtekort dat zichtbaar is in het bloedbeeld, maar ook tot gezondheidsproblemen van

  • de luchtwegen (COPD, “hooistofallergie”),
  • de hoeven (slechte hoornkwaliteit, trage groei, enz.),
  • de vacht (slecht verharen, dun haar)
  • of de huid (neiging tot eczeem of mok).

Bij Sanoanimal streven we er voortdurend naar om ontstekingsprocessen in het darmslijmvlies te stoppen en regeneratie te bevorderen door voeding te optimaliseren en het darmmilieu te herstellen.

MSM voor paarden
© OKAPI GmbH

Met MSM van OKAPI kunnen we paarden nu actief helpen bij het herstellen van de normale zwavelstofwisseling.

OKAPI MSM bevat organisch gebonden zwavel, waarvan is aangetoond dat het een hoge biologische beschikbaarheid heeft. Binnen een paar weken ervaren paarden een aanzienlijke verbetering van de hoornkwaliteit in het gebied rond de kroonrand, kalmering van huidproblemen, gemakkelijkere vachtwisseling en een dichtere groei van manen en staart. Daarnaast ervaren paarden die lijden aan chronische hoest vaak een aanzienlijke verbetering van de ademhalingssymptomen met OKAPI MSM.

Wij adviseren het gerichte gebruik van OKAPI MSM na overleg met de behandelend dierenarts of therapeut

  • bij paarden met chronische ademhalingsproblemen, hoefbevangenheid, zomereczeem, mok/rasp,
  • bij paarden die problemen hebben met de vachtwisseling of de groei van manen en staart,
  • bij paarden die neigen tot jeuk of een droge, schilferige huid.
Esparcette voor paarden
© OKAPI GmbH

OKAPI MSM wordt over het algemeen door paarden met gebreksverschijnselen goed gegeten en kan gemakkelijk door geweekte esparcette, hooipellets of een kleine hoeveelheid slobber worden gemengd.