Leestijd 6 minuten

Nog maar een paar jaar geleden stond er in de veterinaire literatuur: “Diabetes is onbekend bij paarden!” – totdat de eerste gevallen van paardendiabetes opdoken. Het is echter cruciaal om onderscheid te maken tussen type 1 en type 2 diabetes.

Type 1-diabetes, vroeger bekend als “jeugddiabetes”, wordt gekenmerkt door de vernietiging van de insulineproducerende eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Wanneer deze eilandjes vernietigd worden, wordt er onvoldoende of geen insuline geproduceerd.

Dit leidt tot een ontoereikende regulatie van de bloedsuikerspiegel. Diabetes type 1 komt veel voor bij honden en katten, maar niet bij paarden..

In het laatste decennium is er echter een toename van type 2 diabetes bij paarden, ook wel bekend als insulineresistentie. Deze klinische aandoening was aanvankelijk een onderwerp van controverse totdat het uiteindelijk als realiteit werd erkend: ja, paarden kunnen inderdaad diabetes ontwikkelen, waarbij type 2, of insulineresistentie, tot nu toe de bekende vorm is.

Wat betekent insulineresistentie?

Wanneer een gezond paard zijn voer eet, stijgt de bloedsuikerspiegel na de vertering van suiker, zetmeel, cellulose of pectine. Het belangrijkste verschil tussen deze voedingsstoffen ligt in de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt: suiker en zetmeel worden al in de dunne darm afgebroken, wat resulteert in een snelle en sterke stijging van de bloedsuikerspiegel.

De vertering van cellulose en pectines gebeurt daarentegen geleidelijker in de dikke darm met de hulp van micro-organismen. Hierdoor komen suikermoleculen van deze bronnen langzamer in de bloedsomloop terecht. Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, scheidt de alvleesklier insuline uit.

Insuline bindt zich vervolgens aan specifieke receptoren in de lever- en spiercellen. Vervolgens nemen de levercellen suiker op en zetten deze om in de opslagvorm glycogeen. Als de glycogeenvoorraden verzadigd zijn, kan overtollige suiker worden omgezet in vet, dat vervolgens wordt opgeslagen in vetweefsel.

Paard eet in de wei
Als het paard suiker eet, stijgt de bloedsuikerspiegel snel. © Adobe Stock / Eileen

De spiercellen spelen ook een rol bij het opnemen van suiker uit het bloed, door het om te zetten in glycogeen. Maar in tegenstelling tot de lever stopt deze opname zodra de glycogeenvoorraden vol zijn. Tijdens lichamelijke inspanning, zoals sporten, worden suiker en glycogeen gebruikt als energiebronnen, wat leidt tot een uitputting van het suiker- en glycogeenniveau in de spier.

Als gevolg hiervan blijven de spiercellen suiker uit de bloedsomloop onttrekken totdat de bloedsuikerspiegel onder een kritieke drempel zakt.

Op dat moment geeft de alvleesklier glucagon af, dat zich bindt aan receptoren in de lever. De lever reageert door glycogeen weer om te zetten in suiker en dit af te geven aan de bloedsomloop, waardoor de bloedsuikerspiegel binnen nauwe grenzen blijft.

Bij paarden die een soortgericht dieet krijgen, is het stofwisselingssysteem primair aangepast aan langzaam verteerbare structurele koolhydraten zoals cellulose of hemicellulose, die met een vertraging in de bloedbaan komen. Suiker en zetmeel spelen een secundaire rol in het natuurlijke paardendieet.

Bloedsuikerschommelingen bij paarden

Dit paradigma verschuift echter drastisch met menselijke voedingspraktijken. Vaak worden grote hoeveelheden krachtvoer aan paarden gegeven, vanuit de gedachte “ik eet drie maaltijden per dag, dus mijn paard heeft drie keer per dag een volle bak nodig”.

De meeste mengvoeders bevatten ook thermisch bewerkte granen, waarin complexe zetmeelmoleculen zijn afgebroken door middel van een hittebehandeling. Dit versnelt de opname van suikers uit zetmeel in de bloedbaan.

Het paardenorganisme is van nature echter niet uitgerust om zulke snelle en frequente schommelingen in de bloedsuikerspiegel aan te kunnen. Na het eten van suikerrijk voer (d.w.z. krachtvoer) heeft het paard gemiddeld zo’n zes uur nodig om terug te keren naar zijn basisbloedglucosespiegel. Maar tegen die tijd wacht de volgende maaltijd vaak al in de voerbak.

Het gevolg is dat de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel niet eens de kans krijgen om naar normale niveaus terug te keren. Na verloop van tijd leidt deze constante blootstelling aan insuline tot een verminderde gevoeligheid van de receptoren in de spier- en levercellen – een aandoening die bekend staat als insulineresistentie.

Wat heeft selenium hiermee te maken?

Er zijn echter gevallen bekend van paarden die nooit in hun leven muesli gevoerd hebben gekregen en toch insulineresistentie vertonen. Bij het doornemen van de medische geschiedenis van deze paarden wordt vaak een seleniumtekort gediagnosticeerd in de bloedtesten. Deze paarden krijgen dan geconcentreerde seleniumpreparaten toegediend om het schijnbare tekort aan te vullen.

Deskundigen erkennen nu echter dat veel laboratoria bovengrenswaarden hanteren die veel te hoog zijn. Onderzoeken tonen aan dat ondergrenswaarden tussen 28 en 40µg/l volkomen normaal zijn, in tegenstelling tot de 100µg/l die door de meeste laboratoria wordt gebruikt.

Bovendien wordt begrepen dat het seleniumplasmaspiegel, bepaald in bloedtesten, de seleniumstatus van het paard niet nauwkeurig weergeeft. Voor de meeste bloedwaarden fungeren weefsels als buffers om de bloedwaarden stabiel te houden. Als bijvoorbeeld het calciumgehalte in het bloed daalt, wordt calcium uit het bot gehaald om het evenwicht te herstellen.

Selenium gedraagt zich echter anders; als weefsels selenium nodig hebben, wordt het in eerste instantie onttrokken aan het bloed. Bij seleniumsuppletie worden weefsels eerst aangevuld, wat kan leiden tot overmatige accumulatie (soms tot toxische niveaus), voordat veranderingen in de plasmaspiegel optreden.

Het is dus gevaarlijk om seleniumsupplementen alleen toe te dienen op basis van een seleniumtekort in plasma, wat nog gecompliceerder wordt door foutieve grenswaarden. Overmatige seleniumophoping in weefsels verstoort de insulinesignalering in cellen, waardoor de verbinding tussen receptoren en de toegangspoort voor suikermoleculen in cellen wordt verstoord. Deze verstoring draagt bij aan de symptomen van insulineresistentie.

Type 2 diabetes als gevolg van seleniumsupplementen die het fysiologische niveau van natuurlijke voeding overschrijden, is uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd bij mensen. Daarom is er duidelijk gewaarschuwd tegen seleniumsuppletie. Helaas is deze waarschuwing nog niet doorgedrongen tot de veterinaire sector.

Weer gevoeliger worden voor insuline

Om de insulinegevoeligheid te herstellen en de stofwisseling te normaliseren, moeten paarden met insulineresistentie worden behandeld.

Verschillende micronutriënten hebben in dit opzicht hun effectiviteit bewezen. Zo hebben biobeschikbaar chroom uit speciaal gekweekte chroomgist, samen met grapefruitextract en bepaalde organische magnesium- en kaliumverbindingen hun heilzame werking bewezen.

Bovendien maakt de natuurgeneeskunde gebruik van verschillende plantaardige actieve ingrediënten waarvan bekend is dat ze diabetes type 2 verbeteren.

OKAPI PankrEMS
OKAPI PankrEMS forte helpt paarden hun evenwicht te hervinden. © OKAPI GmbH

Voor dit doel raden we OKAPI PankrEMS forte aan, een supplement dat is afgestemd op paarden met insulineresistentie. Deze samenstelling richt zich op de specifieke voedingsstoffen die nodig zijn om aangedane paarden te helpen hun metabolische balans te herstellen.